Conform codului fiscal, contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor astfel:
a) rezerva legala este deductibila în limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare şi funcţionare.
In cazul in care aceasta este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil.
b) provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor;
c) provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;
d) provizioanele specifice, constituite potrivit legilor de organizare si functionare, de catre institutiile de credit, institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general tinut de BNR, precum Si provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice similare;
e) rezervele constituite de societatile comerciale bancare sau alte institutii de credit autorizate, precum si de societatile de credit ipotecar, potrivit legilor de organizare si functionare;
f) provizioanele constituite de fondurile de garantare, potrivit normelor BNR;
g) rezervele legale si provizioanele constituite de BNR, in conformitate cu legislatia in vigoare;
h) rezervele tehnice constituite de societatile de asigurare si reasigurare, potrivit prevederilor legale de organizare si functionare. Pentru contractele de asigurare cedate in reasigurare, rezervele se diminueaza astfel incat nivelul acestora sa acopere partea de risc care ramane in sarcina asiguratorului, dupa deducerea reasigurarii;
h) rezervele tehnice constituite de societatile de asigurare si reasigurare, potrivit prevederilor legale de organizare si funcţionare, cu exceptia rezervei de egalizare. Pentru contractele de asigurare cedate in reasigurare, rezervele se diminuează astfel incat nivelul acestora sa acopere partea de risc care ramane in sarcina asiguratorului, dupa deducerea reasigurarii;
i) provizioanele de risc pentru operatiunile pe pietele financiare, constituite potrivit reglementarilor CNVM;
j) provizioanele constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) şi i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2007;
2. creanţa este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoană afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.
k) provizioanele pentru inchiderea si urmarirea post inchidere a depozitelor de deseuri, constituite de contribuabilii care desfasoara activitati de depozitare a deseurilor, potrivit legii, in limita sumei stabilite prin proiectul pentru inchiderea si urmărirea postinchidere a depozitului, corespunzatoare cotei-parti din tarifele de depozitare percepute.
l) provizioanele constituite de companiile aeriene din Romania pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si reparare a parcului de aeronave si a componentelor aferente, potrivit programelor de intretinere a aeronavelor, aprobate corespunzator de catre Autoritatea Aeronautică Civila Romana.
[…] Deductibilitatea provizioanelor si rezervelor […]
Va fi foarte greu pentru societatile platitoare de impozit pe profit in actuala si viiitoarea perioada de criza financiara.
In legatura cu provizioanele constituite din valoarea creantelor asupra clientilor neincasati intr-o perioada mai mare de 270zile sunt deductibile in limita procentelor stabilite prin lege ,dar doar in luna sau trimestrul in care se implinesc cele 270 zile de la neincasare. In conditiile in care faci inventarierea patrimoniului la sfarsitul anului si atunci analizezi creantele neicasate si termenele de neicasare ,risti sa pierzi din vedere ca trebuie sa constitui aceste provizioane si deci sa beneficiezi de deductibilitatea lor.
Provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor , nu este foarte clar din lege daca se refera la contractele de constructii sau si alta categorie de lucrari( de exemplu livrare abonamente presa)